Direktlänk till inlägg 20 maj 2009

Saudi sätter press på Obama om Israel!!!

Av Stig Olsson - 20 maj 2009 10:26

Jag blir inte förvånad alls längre när det gäller det politiska spelet bakom kulisserna om denna lilla futtiga markplätt där landet Israel ligger. Ett pytteland i jämförelse med deras mycket större och fientligare grannar!!!

Se här vad Dich Haas säger om detta:


Jerusalem, onsdagen 20 maj 2009


I ett brev till president Barack Obama hoppas 76 amerikanska senatorer, både demokrater och republikaner, att Obama tar hänsyn till de risker somkan tänkas uppstå för Israel i samband med upprättandet av en palestinsk stat. Brevet från en bred majoritet i senaten (76 av 100 medlemmar) kom dagen efter mötet mellan Obama och Israels premiärminister Benjamin Netanjahu.


Det är mindre känt att Saudi Arabien är den part som för närvarande kraftigast utsätter Obama för påtryckningar. Han har inte gett efter mer än delvis på den punkten. Han har inte "köpt" det saudiska utspelet utan beskriver det ständigt som, "ett underlag" för fredsförhandlingar. (Se tidigare artiklar den här  veckan).


Senatorerna skriver bland annat till presidenten att regeringen i USA och regeringen i Israel "utan tvivel har olika åsikter om ett och annat, som kan komplicera en fredsprocess, men den traditionella vänskapen som USA hyser för Israel kräver att parterna samarbetar intimt med varandra".


Senatorerna ansåg det vara en självklarhet att USA insisterar på att den palestinska ledningen "gör allt" för att stoppa terrorverksamheten mot Israel.Men det är en omöjlighet så länge Hamas agerar som man vill i Gaza och PLO står maktlös. I tisdags bombades återigen staden Sderot i Israel. En av raketerna slog ner i ett bostadskvarter och skadade en kvinna och kort tid därefter steg israeliska jetjaktplan till väders och angrep två förmodade vapenverkstäder i Gaza.


På Västbanken utsågs samtidigt Salam Fayad ännu en gång till palestinsk premiärminister. PLO:s ordförande Mahmoud Abbas utnämnde Fayad via dekret.


Hamas styre i Gaza visade omedelbart tummen ner för Fayad. Utnämningen markerade att försöken till förlikning mellan Fatah/PLO och Hamas misslyckats igen. För några veckor sedan sade de egyptiska medlarna i Kairo: om de rivaliserande palestinska politiska organisationerna (dvs Fatah och Hamas) inte når enighet om ett samarbete före slutet av maj,sätter Egypten punkt för medlingsförsöken. Och palestinierna får lösa sinainterna konflikter på egen hand, tillade man.


Det blev givetvis inte heller något av det egyptiska förslaget om att sätta upp  gemensamma väpnade patruller i Gaza där både personal från PLO och från Hamas skulle samarbeta. Hamas vägrade.


Fayad uppskattas i Washington som en oberoende palestinsk politiker. Han är inte medlem av Fatah. I flera läger inom Fatah kritiserade man utnämningen nästan lika mycket som inom Hamas. Och frågan inställer sig förstås hur den palestinska splittringen skulle kunna bana väg för en palestinsk stat vid Israels sida. Häromdagen sade chefen för den inre israeliska säkerhetstjänsten Joval Diskin att en verklig fredsprocess i praktiken är helt omöjlig så länge Hamas är kvar vid makten i Gaza.


Man kan utgå ifrån att den israeliske premiärministern Benjamin Netanjahu sade något liknande på tu man hand med Obama i Vita huset. Obama tänkerför övrigt inte presentera någon ny fredsplan förrän tidigast i slutet avjuni. Han hade tänkt göra det i början av juni i Kairo vid sitt planerade"Tal till  världens muslimer".


I samband med Fayads utnämning sade palestinska källor i Ramallah att det verkar som om Obama än så länge förstår rätt litet om mekanismerna i Mellanöstern. Men med tiden kommer han att lära sig ett och annat, tillade källorna. Det är väl nästan exakt vad israelerna också tycker om Obama för stunden. Bara 33 procent anser att Obama har kläm på Mellanöstern, enligt en färsk opinionsundersökning.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Stig Olsson - 12 april 2015 16:26

I veckan pratade jag med en journalist om min livssituation igen. Jag pratade om att jag sitter i husarrest en dag i veckan, att jag inte längre kan arbeta som skådespelare och att jag dessutom inte längre kan jobba heltid. Jag pratade om att hela mi...

Av Stig Olsson - 12 april 2015 07:23

Att få vänta timme efter timme på sjukvård när man söker på akuten har svensken sensationellt stor förståelse för. Den foglige svensken tror att skälen är läkarbrist eller att personalen ar för mycket att göra. Alla dessa ursäker är bluff. Det handla...

Av Stig Olsson - 11 april 2015 17:18

Ni som följt denna blogg vet att jag på senare år snöat in på klassisk musik. Rejält insnöad. Det är minst 3 timmar klassisk musik i mina öron per dag. Och jag gillar det. Min absoluta favorit är sedan länge Pjotr Tchaikovsky, men jag anser att Serge...

Av Stig Olsson - 11 april 2015 11:46

Arbetslinjen fanns långt före Reinfeldt och Borg! Så här stod det till exempel i en analys ”Ojämlikhet i levnadsvillkor” från RFV år 2003:   Den svenska välfärdsmodellen bygger på den så kallade arbetslinjen. Aktiva åtgärder prioriter...

Av Stig Olsson - 10 april 2015 22:06

VoF angriper ”felaktig” friskvård – Nils Öhman och Albin Grahn på DN Debatt kollade inte upp Larhammars jäviga bolagsengagemang   Industrifrontföreningen VoF är åter på krigsstigen. I de två senaste nästan desperata tillslagen an...

Presentation

Omröstning

Till dig som läser min blogg. Är du man eller kvinna?
 Man
 Kvinna
 Annat

Fråga mig

574 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Stigs Gästbok

MP3

Följ bloggen

Följ Jag KAN, TÖRS och VILL!!! med Blogkeen
Följ Jag KAN, TÖRS och VILL!!! med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se