Direktlänk till inlägg 14 juni 2009

Microsoft vill plocka bort sin webbläsare

Av Stig Olsson - 14 juni 2009 21:36

http://www.e24.se/branscher/internetteknik/artikel_1388023.e24


Microsoft vill i Europa ta bort sin webbläsare från nästa version av Windows. Därmed hoppas Microsoft slippa undan kritik och hotande mångmiljardböter från EU-kommissionen. Men kommissionen verkar måttligt imponerad av Microsofts förslag.

 

Det flera år långa bråket mellan EU-kommissionen och amerikanska Microsoft, världens största mjukvaruföretag, har tagit ytterligare en ny vändning. I ett utspel förklarar Microsofts ledning att företaget kommer att ta bort webbläsaren Internet Explorer från nästa version av operativsystemet Windows när systemet säljs i Europa.

Det är ett drastiskt steg eftersom Microsoft tidigare förklarat att webbläsaren är tätt hopkopplad med operativsystemet. Microsoft har därför varit ovilligt att göra några förändringar.

Men nu verkar trycket ha blivit för stort. I början av året slog EU-kommissionen preliminärt fast att Microsoft missbrukade sin dominerande ställning och försvårade för konkurrenter som har andra webbläsare. Därmed hotades bolaget också av nya mångmiljardböter.

Bråket har sin grund i att Windows används i mer än 90 procent av alla persondatorer som säljs. Eftersom Internet Explorer följer med Windows är det många konsumenter som aldrig väljer någon annan webbläsare.

Det fick norska webbläsarföretaget Opera att klaga hos EU-kommissionen. Opera har sedan fått stöd av Mozilla och Google som står bakom webbläsarna Firefox och Chrome.

EU-kommissionen arbetar fortfarande med ärendet och det är inte klart hur det slutar. Kommissionen har vid tidigare tillfällen dömt Microsoft att betala mer än 15 miljarder kronor för att bolaget missbrukat sin dominerande ställning.

Den här gången har kommissionen talat om att en lösning skulle kunna vara att Microsoft lägger in flera olika webbläsare, även från konkurrenterna, i nya Windows 7. Sedan får konsumenterna välja vilken webbläsare de vill använda.

Men i en bloggkommentar från Microsofts biträdande chefsjurist, Dave Heiner, säger bolaget att det skulle bli en alltför komplicerad lösning. De olika webbläsarföretagen har olika intressen och därför vill Microsoft inte på egen hand bara lägga in dem i systemet.

Eftersom bolaget nu också måste börja få ut Windows 7 till datortillverkarna är det ont om tid. Därför väljer bolaget istället att ta fram en speciell europeisk version av systemet utan Internet Explorer. Sedan får datortillverkare och konsumenter själva välja vilken eller vilka webbläsare de ska installera.

EU-kommissionen verkar nu inte vara alltför imponerad över Microsofts beslut. Istället för att ge konsumenterna mer att välja på ger Microsoft dem mindre. Och när valfriheten försvinner från marknaden underminerar det också innovation av nya lösningar, uppger kommissionen i en skriftlig kommentar.

Striden om webbläsarna ska också ses i ett vidare sammanhang. Webbläsaren får en allt mer central roll när allt fler program hamnar ute på nätet och inte ligger i den egna datorn.

Utvecklingen syns tydligt på Google som kopplar ihop sin webbläsare Chrome med alla de olika program som företaget har tillgängliga via nätet. Samma trend märks även hos Microsoft som försöker kombinera sina traditionella program installerade i datorn med webbtjänster.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Stig Olsson - 12 april 2015 16:26

I veckan pratade jag med en journalist om min livssituation igen. Jag pratade om att jag sitter i husarrest en dag i veckan, att jag inte längre kan arbeta som skådespelare och att jag dessutom inte längre kan jobba heltid. Jag pratade om att hela mi...

Av Stig Olsson - 12 april 2015 07:23

Att få vänta timme efter timme på sjukvård när man söker på akuten har svensken sensationellt stor förståelse för. Den foglige svensken tror att skälen är läkarbrist eller att personalen ar för mycket att göra. Alla dessa ursäker är bluff. Det handla...

Av Stig Olsson - 11 april 2015 17:18

Ni som följt denna blogg vet att jag på senare år snöat in på klassisk musik. Rejält insnöad. Det är minst 3 timmar klassisk musik i mina öron per dag. Och jag gillar det. Min absoluta favorit är sedan länge Pjotr Tchaikovsky, men jag anser att Serge...

Av Stig Olsson - 11 april 2015 11:46

Arbetslinjen fanns långt före Reinfeldt och Borg! Så här stod det till exempel i en analys ”Ojämlikhet i levnadsvillkor” från RFV år 2003:   Den svenska välfärdsmodellen bygger på den så kallade arbetslinjen. Aktiva åtgärder prioriter...

Av Stig Olsson - 10 april 2015 22:06

VoF angriper ”felaktig” friskvård – Nils Öhman och Albin Grahn på DN Debatt kollade inte upp Larhammars jäviga bolagsengagemang   Industrifrontföreningen VoF är åter på krigsstigen. I de två senaste nästan desperata tillslagen an...

Presentation

Omröstning

Till dig som läser min blogg. Är du man eller kvinna?
 Man
 Kvinna
 Annat

Fråga mig

574 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< Juni 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Stigs Gästbok

MP3

Följ bloggen

Följ Jag KAN, TÖRS och VILL!!! med Blogkeen
Följ Jag KAN, TÖRS och VILL!!! med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se