Direktlänk till inlägg 12 juli 2009

Personlig assistans

Av Stig Olsson - 12 juli 2009 12:18

Jag har hittat en grupp på nätet som kämpar för att handikappade ska kunna få fortsätta leva som människor, inte djur!!!

Läs här nedan vad dom slåss för och säg sen vad du tycker... är det dom gör rätt eller fel??? Ska handikappade kunna få räknas som människor också eller???


Sidan heter https://www.intressegruppen.info 


Vad är personlig assistans?


Nedan finner du en reviderad version av IfAs beskrivning av personlig assistans ur häftet "Personlig assistans från A - Ö".

Personlig assistans är en laglig, individuell rättighet som ska ge människor med omfattande funktionshinder och stora assistansbehov möjlighet till ett självständigt liv grundat på begreppen självbestämmande, valfrihet och integritet. Syftet är att insatsen ska beviljas i en omfattning och med sådan kvalitet att goda levnadsvillkor uppnås eller annorlunda uttryckt så att en person som är berättigad till personlig assistans kan "leva som andra i motsvarande ålder". Insatsen ska knytas till den enskilde och finnas tillgänglig för honom eller henne i olika situationer och under olika tider på dygnet. Rätten till personlig assistans finns inskriven i Lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).

Personer med ett assistansbehov över 20 timmar per vecka i de grundläggande behoven (inta måltider, klä på och klä av sig, personlig hygien, att kommunicera med andra eller med behov av annan hjälp som förutsätter ingående kunskaper om den funktionshindrade) och som inte bor i gruppbostad eller vårdas på institution har rätt till assistansersättning från försäkringskassan. Ansökan måste inlämnas innan den som söker har fyllt 65 år. Assistansersättningen från försäkringskassan regleras i Lagen (1993:389) om assistansersättning (LASS). Den som har behov av personlig assistans för sina grundläggande behov har även rätt till assistans för andra personliga behov om behoven inte tillgodoses på annat sätt.

Om behovet är 20 timmar eller lägre per vecka i de grundläggande behoven är det kommunen som enligt LSS är ansvarig myndighet. Kommunen ska när den fastställer antalet beviljade assistanstimmar även den ta med behov av assistans för andra personliga behov utöver de grundläggande behoven. Den som beviljas personlig assistans genom kommunen kan också erhålla insatsen i form av en ekonomisk ersättning, som till utformning och storlek rekommenderas (prop. 1992/93:159, s 175) följa samma principer som tillämpas av försäkringskassan. Enligt en dom från Regeringsrätten rekommenderas kommunen ge ersättning för faktiska "skäliga kostnader". Med "skäliga kostnader" avses emellertid samma slags kostnader som i den statliga assistansersättningen enligt LASS.

Personer som är berättigade till personlig assistans kan själva vara arbetsgivare för sina personliga assistenter eller välja vem man vill anlita som arbetsgivare för assistenterna. Rätten att välja arbetsgivare har tillkommit för att tillförsäkra den enskilde assistansberättigade självbestämmande och avgörande inflytande över utformningen av och innehållet i den egna assistansen.

Brukaren har också själv rätt att bestämma vem som anställs som assistent; med vad han eller hon behöver assistans; när han eller hon behöver assistans och hur assistansen ska ges. Den personliga assistansen ska garantera en kontinuitet i stödet och därmed trygghet för den enskilde och hans eller hennes närstående. Liksom för andra som inte är assistansberoende ska brukarens liv vara en helhet som han eller hon själv bestämmer över.

Grundläggande för rättigheten personlig assistans är således att människor med omfattande funktionsnedsättning och stora assistansbehov genom att garanteras valfrihet och självbestämmande över den personliga assistansens utformning och innehåll ska kunna skapa sig ett värdigt liv, så likt andra människors som möjligt och i gemenskap med andra människor. Så t.ex ska man på samma sätt som det är en självklarhet för människor som inte har något funktionshinder minut för minut kunna bestämma vad man vill göra; när man behöver gå på toaletten, äta en bit mat, göra i ordning i barnets rum, ta en promenad, ta in färskpotatis från köksträdgården, ringa ett telefonsamtal, bjuda vänner på middag, o.s.v., o.s.v

Insatsen personlig assistans ska, utan att den enskilde begränsas av sin funktionsnedsättning, även göra det möjligt för honom eller henne att t.ex sköta ett arbete, bedriva studier, göra en resa, eller utöva ett fritidsintresse.

Valfriheten och självbestämmandet innebär också rätt att variera användandet av beviljade timmar över tiden.

 
ANNONS
 
Krister

Krister

12 juli 2009 12:57

IFA tror jag har en bra verksamhet. Som assistansbolag kan man ju bli godkänd av dom.Ttror jag är vettigt. Jag har dock ingen kontroll över vilka som är godkända. Det kooperativ min fru var med om att starta och sedan var styrelsemedlem i mellan 1994 och 2006 (då hon avled) är dock godkända. Vet också att deras renomme är bra!!

http://gammelsmurfen.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Krister

12 juli 2009 13:03

PS. Har du läst lagtexten? Där står tex att beslutet skall omprövas efter 2 år. Alltså något lagstiftaren: regeringen/riksdagen beslutat. INTE Förskassan. Står också i lagen: "om dessa behov inte kan täckas på annat sätt". Vilket i princip K A N tolkas så att släktingar har en skyldighet att hjälpa till med vissa saker. Att man tex kan få hjälpen via hemtjänsten. Kan man tex inte laga mat men äta själv kan man få nöja sig med matdistribution. mm mm Så mycket det klagas på FK är det egentligen regeringen man skall skjuta på..

 
Stig

Stig" title="http://cyberliv.bloggagratis.se]Stig[/url]" target="_blank">cyberliv.bloggagratis.se]Stig[/url]

12 juli 2009 17:56

Jo jag tycker oxå att IFA verkar vettiga och jag kommer nog att behöva all info jag kan få för att engagera mig i det här ämnet som jag tycker är genomrutten som förslaget nu ligger.

Jag vet att ALLA assistansbeslut ska omprövas vartannat år, men FK har inte dom resurserna, men det är väl bara en tidsfråga.

Klart att beslutet om försämringarna kommer från regeringen och jag stör mig desto mer på det eftersom jag anser att dom bör kunna se det hela från ett större perspektiv... men dom verkar ha tunnelseende och totalt hjärnsläpp också när det gäller personlig assistans... Det är en av huvudorsakerna till att jag ska engagera mig för att försöka hjälpa så många som möjligt i det här för jag ser ju hur många som kommer att drabbas... inte bara de handikappade som behöver hjälp och assistenterna utan även släkten till den handikappade... kanske föräldrar, syskon m fl!!!

Så det här är något som jag ser mycket allvarligt på och det är därför jag även hänger ut mig själv och de problem jag har, för jag VET att det kommer att bli tufft för mig när FK ska granska mig nästa gång med det nya regelsystemet...

Så har hela mitt liv varit... så snart som jag behöver något så måste jag utlämna mig själv till självförnedringens allra största smärtgräns... och det blir inte lättare med åren... men staten har tydligen gett sig tusan på att kväsa alla som bara vill leva ett någotsånär drägligt människovärdigt liv...

Det är rent ut sagt vidrigt!

http:// cyberliv.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Stig Olsson - 12 april 2015 16:26

I veckan pratade jag med en journalist om min livssituation igen. Jag pratade om att jag sitter i husarrest en dag i veckan, att jag inte längre kan arbeta som skådespelare och att jag dessutom inte längre kan jobba heltid. Jag pratade om att hela mi...

Av Stig Olsson - 12 april 2015 07:23

Att få vänta timme efter timme på sjukvård när man söker på akuten har svensken sensationellt stor förståelse för. Den foglige svensken tror att skälen är läkarbrist eller att personalen ar för mycket att göra. Alla dessa ursäker är bluff. Det handla...

Av Stig Olsson - 11 april 2015 17:18

Ni som följt denna blogg vet att jag på senare år snöat in på klassisk musik. Rejält insnöad. Det är minst 3 timmar klassisk musik i mina öron per dag. Och jag gillar det. Min absoluta favorit är sedan länge Pjotr Tchaikovsky, men jag anser att Serge...

Av Stig Olsson - 11 april 2015 11:46

Arbetslinjen fanns långt före Reinfeldt och Borg! Så här stod det till exempel i en analys ”Ojämlikhet i levnadsvillkor” från RFV år 2003:   Den svenska välfärdsmodellen bygger på den så kallade arbetslinjen. Aktiva åtgärder prioriter...

Av Stig Olsson - 10 april 2015 22:06

VoF angriper ”felaktig” friskvård – Nils Öhman och Albin Grahn på DN Debatt kollade inte upp Larhammars jäviga bolagsengagemang   Industrifrontföreningen VoF är åter på krigsstigen. I de två senaste nästan desperata tillslagen an...

Presentation

Omröstning

Till dig som läser min blogg. Är du man eller kvinna?
 Man
 Kvinna
 Annat

Fråga mig

574 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Juli 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Stigs Gästbok

MP3

Följ bloggen

Följ Jag KAN, TÖRS och VILL!!! med Blogkeen
Följ Jag KAN, TÖRS och VILL!!! med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se