Direktlänk till inlägg 13 mars 2010

När banker och regering samarbetar, då lider folket

Av Stig Olsson - 13 mars 2010 17:06

Jag läser mycket på nätet, om både det ena och det andra,   och jag skriver om många olika saker också.   Ett av mina personliga problem är att jag HATAR orättvisor.    Tyvärr finns det alldeles för många orättvisor och jag varken kan eller hinner skriva om allt detta.

Så härom dan läste jag en fantastiskt bra, intressant och t o m rolig blogg som hanterar ett av det viktigaste vi vanliga normala människor alltid, dagligen och stundligen måste tänka på, nämligen pengar, skulder, betalningar, fogden, banker etc i all oändlighet.

Den var så välskriven att jag mailade och frågade om jag fick lägga ut hennes inlägg här på min blogg, för jag kommer aldrig att kunna skriva så träffsäkert OCH kunnigt om detta ämne som hon gör. JAG FICK JA :)

Så här kommer ETT av alla hennes många intelligenta inlägg i skulddebatten:


I Belgien har man 5 års arbetslöshetsstöd. Hepp.
I Belgien, om man inte kan betala för huset, så hämtar långivaren nycklarna och tar tillbaka panten, dvs huset. Ingen pant i eget namn. Hepp. Hepp.
I Belgien, om man har lån på bilen som man inte kan betala, så hämtar långivaren bilen. Hepp. Hepp. Hepp.
o.s.v

Det vill säga ungefär som resten av Europa. I Sverige hålls vi med "dubbel pantförskrivning" eller vad nu den korrekta termen är. Dvs om du lånar till huset, så har långivaren två "panter". Först huset naturligtvis. Men har nu lånebeviljaren lånat dig mer pengar för huset än huset är värt så går man till pant nr 2, dvs ditt namn. Det betyder att man intecknat allt du äger och allt du kommer tjäna fram tills dess att skulden som är större än "primärpanten" (fastigheten) är betalt. Ränta och allt. Att banken sedan beviljat lån tre mil ovanför skorstenen är varken långivaren eller verkställighetens problem. Det är ditt problem, och ditt enbart.

Det här gäller även för tvättmaskiner, diskmaskiner, bilar, tv-apparater, datorer... ja du fattar. I andra länder hämtar säljaren, säkerligen surt, tillbaka apparaten. Den är säljarens tills dess full betalning skett. I Sverige ids man inte hämta den begagnade tvättmaskinen, den får du behålla, istället går man till Kronofogden, som utmäter ex. din lön in i evigheten om så behövs... Borgenären tycker det är roligare att få pengar än en begagnad diskmaskin. Sverige, till skillnad från typ alla andra länder, tycker också att det ska vara så. Dubbel pantförskrivning. Hepp. Hepp.

Rent praktiskt betyder det ungefär som följande (räkneexemplet är Superskuldsatts men jag har modifierat hårt i löptexten)


"Om jag beviljas ett huslån idag, får jag en ränta på runt 2%. Om jag blir arbetslös, sjuk eller av någon annan anledning inte KAN betala så gäller följande: Borgenären har full rätt att gå till Verkställigheten och begära utmätning. Då säljer verkställigheten fastigheten på exekutiv auktion. Till vilket pris som helst. Ofta under marknadspris. Den del av lånet fastighetsförsäljningen inte täcker har borgenären rätt att få fortsatt utmätning på genom låneansökarens övriga tillgångar och framtida inkomster. Borgenären fullt laglig rätt att ta ut exvis 30 % i ränta. Vi kan välja en 8,5%-ig ränta. Borgenären får själv besluta om den statliga borgenärslakejen Verkställigheten ska mäta ut Kapital eller ränta. Vad tror ni de väljer? Räntan först. Har jag en skuld för utmätning hos Verkställigheten på en miljon, så blir årsäntan 85 000 kronor. Som statliga tjänstemän ska driva in före kapitalskulden. Det blir 7083 kronor per månad. Om jag tjänar 13 000 efter skatt, per månad, har en hyra på 4000, och får behålla 4000, efter utmätning, får fogden mäta ut 5000 kronor, det betyder att skulden ÖKAR med 2 083 kronor per månad. I räkneexemplet har en person tvingats via en enväldig (enfaldig?) statlig myndighet att betala skuldindustrin 60 000 kr, TROTS DET har skulden ökat med nästan 25 000 kronor. Så skapar man en evighetsgäldenär á lá Sverige. Alla vill göra rätt för sig... Ja, visst, men hur."

Eller vi kan ta 300 000 med 27 % ränta. Det blir 81 000/år i räntekostnad. En årlig ökning av skulden med 21 000 kr... Trots inbetalning på 60 000 kr... Seen it many times. MÅNGA GÅNGER. Är det fortfarande någon som tycker att gäldenären är ett tvivelaktigt stycke och finansmarknaden snälla, välmenande lamm? Är det någon som fortfarande undrar varför kreditbeviljarna försöker få ut så många krediter som möjligt i Sverige? "Svensken är överbelånad"! Läser vi i rubrik efter rubrik. Nähä... Undras just VARFÖR?

Så går vi över till en liten jämförelse mellan andra Europeiska länder och Sverige. Sveriges Verkställighet driver in vad som helst åt vem som helst. No questions asked. Åker du som skuldsatt Svensk till Norge eller Danmark, eller England, eller varför inte Belgien? Så får privata borgenärer sitta med lång näsa. Där springer inte statliga tjänstemän omkring och utfärdar ekonomiska sanktioner mot sina medborgare hursomhelst. En skuld till staten ställer man upp på. En skuld till en privat fordringsägare eller ett inkassobolag avvisar man.

Det land med en verkställighet som mest liknar Sveriges är Finland. Så låt oss då titta på Finland.

I Finland har man en definition av överskuldsatt, "om du har mer skulder än tillgångar är du överskuldsatt". Detta tillsammans med "om du har större utgifter än inkomster är du på obestånd", blir en ganska enkel och klart avgränsad definition.
I Sverige är samma definition....? Eeeh. Hm. Referenspunkt Lyxfällan?

I Finland beviljas så många människor skuldsanering att borgenärerna gärna gör "privata" överenskommelser. Borgenärerna vet att personer som blivit arbetslösa, sjuka, gått i konkurs... och inte KAN betala har en stor chans att beviljas skuldsanering och sätter sig gärna ner med gäldenären och tittar på vad som kan göras. Man kommer överens och Finland har således många "privata skuldsaneringar". Får personen igen arbete så gör man en ny överenskommelse igen baserad på de nya inkomsterna.
I Sverige...? Well... Eeeh... Hmm... Ja, ehh... DRYGT 4 000 skuldsaneringar. 1,2 miljoner förelägganden... 100 000-tals "evighetsgäldenärer". När en svensk ringer och vill diskutera sin nya arbetslösa eller sjuka sits med en borgenär, blir svaret ofta ett kort och gott "NIX. PIX. Betala eller vi går till den statliga Borgenärshjälpen Verkställigheten och begär utmätning till din död!" Allt med vetskapen att sannolikheten att just du ska beviljas skuldsanering är skrattretande.

I Finland har man sk. sociala lån. Olika instanser som beviljar fattiga människor fördelaktiga lån för det mest grundläggande behoven.
I Sverige... Ehhh. Ehhh. "Your´re on your own".

I Finland - absolut preskription. Där säger man om utmätning pågått i ett ärende under 15 år så är sannolikheten stor att borgenären fått så mycket att borgenären inte kan få mer. Det här gör naturligtvis OCKSÅ att när det funnits utmätning med i bilden i 8 år så vet borgenären att nu är det bara 7 år kvar, sen tar det stopp! Och sätter sig gärna ner och resonerar med gäldenären om hur man kan komma överens.
I Sverige har man... Eeeh... Hmm... Eeeh... Evighetsgäldenärer! Och borgenärer som kräver in ränta före kapitalet. Det tycker jag är en ganska tydlig bild av varför jag säger att Verkställigheten är lakejer åt skuldindustrin. Skulder har genom den otroligt omoderna utsökningsbalken och Verkställigheten lagt grunden till en industri. Som handlar i skulder. Eller när vi nu ska kalla en spade för en spade, spekulerar i skulder medelst statliga tjänstemän på Verkställigheten.

Så kan man hålla på ett tag. Fördel alla andra länder i hela världen. Sverige... Kostnad på 30 - 50 miljarder per år som skattebetalarna subventionerar skuldindustin med.

Den 23:e mars är det utlovat ett NYTT försök med att komma tillrätta med det här. I 16 år har Judep försökt hitta ett sätt att få fler skuldsaneringar beviljade utan att få så många fler skuldsaneringar beviljade. Den 23:e mars ska Beatrice Ask presentera sitt förslag till åtgärder inom skuldsaneringsinstitutet.


Källa: http://insolvenssthlm.blogspot.com/


Ulrika är min nya idol :)

 
ANNONS
 
Ulrika Ring

Ulrika Ring

14 mars 2010 08:02

...och du min. :)

Jag ska berätta en sak jag tror kommer få dig att se inte rött, det är för svagt, men kanske ultraviolett?

I Sverige har vi vårdbidrag skattebetalarna betalar ut till föräldrar som har barn med särskilda behov. På F-kassans hemsida läser vi.
"Du kan få vårdbidrag om du som förälder vårdar ditt sjuka eller funktionshindrade barn i hemmet."
Så långt allt väl.

När vi kommer till obestånd är det dock en sanning med viss modifikation. Vårdbidraget består av två delar. Dels en ren ersättning F.kassan igen:

"Bidraget är en ersättning för det merarbete som uppstår på grund av att barnet behöver särskild vård och tillsyn. Bidraget kan också ersätta merkostnader som beror på barnets sjukdom eller funktionshinder.

Merarbete och merkostnader bedöms i förhållande till friska barn i motsvarande ålder. Exempel på merkostnader är extra kostnader i samband med behandling och för speciell mat. Det kan också vara kostnader för slitage på kläder, sängkläder och annat som finns i hemmet."

Den andra delen är en ren inkomstersättning. Du kanske ofta behöver gå till läkare med barnet, du kanske behöver gå olika kurser på din fritid för att förstå och lära dig om barnets handikapp eller det innebär helt enkelt ett merarbete.

Den första delen är skattefri och ett sk. bidrag. Den andra delen är en "inkomst" och beskattas således.

Den första delen får alla familjer behålla. Den andra delen, den som är skattepliktig, utmäts liksom alla andra inkomser av Kronofogden till Skuldindustrin.

Det betyder att den ersättning skattebetalarna skjuter till som kompensation för att man ska ha råd och ork att själv ta hand om sitt barn går oavkortat ner i skuldindustrins fickor, medelst statliga tjänstemän.

Man utmäter alltså indirekt även handikappade barn.

Om våra politiker vet detta? Ja en del är medvetna. De som dock DEFINITIVT vet om detta är tjänstemännen på Justitiedepartementet som inte bryr sig ett skvatt. "Man ska göra rätt för sig" och så går statliga skattepengar som så väl behövs i dessa familjer direkt ner i Skuldindustrins redan överfulla magar.

Det är inte vackert det vi ser.

//Ulrika

http://insolvenssthlm.blogspot.com

 
cyberliv

cyberliv

14 mars 2010 13:44

Ja du har så rätt Ulrika... Jag ser RÖTT!!!!!!!!!

Det du skriver borde vara direkt OLAGLIGT!!!!!!

Det är så det vänder sig i magen på mig av vämjelse över hur lagstiftarna hela hela tiden tycks lida av tvångstankar om att de allra minsta, svagaste och sjukaste hela tiden ska tryckas ner ytterligare en bit i skiten.

Räcker det inte med att t ex föräldrar får slita i sitt anletes svett för att hjälpa sina handikappade barn, leva på existensminimum, eller under, för att staten inte ens hjälper till med personlig avlastning?

VARFÖR måste dom hela tiden STJÄLA pengar från de som redan har för lite?

Nej, det är verkligen inte vackert det vi ser Ulrika, definitivt inte.

Min dröm vore att någon kunde ta reda på hur lite vi de facto får för alla de tusentals miljarder kronor vi betalar i skatt, så att folket får se hur mycket våra "folkvalda" s k politiker skor sig på vår bekostnad och hur bedragna vi är!!!

Tyvärr så tror jag inte att folk skulle orka lyfta sina feta häckar från TV-soffan ändå, de kanske skulle sucka lite och sen återgå till att njuta av kvalitetsprogram som "Lets Dance" "Desperate Housewifes" (OBS ironisk) ;)

Det är väl så det blir när ett parti som sossarna under så lång tid fördummat det svenska folket. Vi är avtrubbade, dumma, lata, okunniga, fega och jag vet inte allt... men det är så jag känner det, för jag får nästan inga kommentarer när jag skriver mig "hes" över alla dessa hemska forskningsförsök som görs på människor, människor som drivs till självmord pga forskarna.
Däremot får jag MASSOR med ilskna kommentarer när jag skriver nåt elakt om Carola, för DÅ har jag skitit i det blå skåpet!?!?

DET om något visar på hur lågt IQ vi har i det här landet!!!

Dessutom var min kritik mot Carola befogad, men se det får man inte säga i lilleputtlandet Sverige...

http://cyberliv.se/blog.html

 
Ingen bild

Noomi

14 mars 2010 18:46

Läs gärna mer av Ulrikas blogg. Hon är genial och en av de mest kunniga vi har i Sverige på området överskuldsättning. Därför vågar inga ansvariga politiker möta henne eftersom hon kan välta alla argument.

 
cyberliv

cyberliv

14 mars 2010 22:17

Det kan du lita på att jag kommer att göra! Allt hon skriver är både bra, exakt, korrekt och även blandat med härlig humor och ett jättebra språk som är avundsvärt!

Det är därför jag kallar henne för min nya idol :)

http://cyberliv.se/blog.html

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Stig Olsson - 12 april 2015 16:26

I veckan pratade jag med en journalist om min livssituation igen. Jag pratade om att jag sitter i husarrest en dag i veckan, att jag inte längre kan arbeta som skådespelare och att jag dessutom inte längre kan jobba heltid. Jag pratade om att hela mi...

Av Stig Olsson - 12 april 2015 07:23

Att få vänta timme efter timme på sjukvård när man söker på akuten har svensken sensationellt stor förståelse för. Den foglige svensken tror att skälen är läkarbrist eller att personalen ar för mycket att göra. Alla dessa ursäker är bluff. Det handla...

Av Stig Olsson - 11 april 2015 17:18

Ni som följt denna blogg vet att jag på senare år snöat in på klassisk musik. Rejält insnöad. Det är minst 3 timmar klassisk musik i mina öron per dag. Och jag gillar det. Min absoluta favorit är sedan länge Pjotr Tchaikovsky, men jag anser att Serge...

Av Stig Olsson - 11 april 2015 11:46

Arbetslinjen fanns långt före Reinfeldt och Borg! Så här stod det till exempel i en analys ”Ojämlikhet i levnadsvillkor” från RFV år 2003:   Den svenska välfärdsmodellen bygger på den så kallade arbetslinjen. Aktiva åtgärder prioriter...

Av Stig Olsson - 10 april 2015 22:06

VoF angriper ”felaktig” friskvård – Nils Öhman och Albin Grahn på DN Debatt kollade inte upp Larhammars jäviga bolagsengagemang   Industrifrontföreningen VoF är åter på krigsstigen. I de två senaste nästan desperata tillslagen an...

Presentation

Omröstning

Till dig som läser min blogg. Är du man eller kvinna?
 Man
 Kvinna
 Annat

Fråga mig

574 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Mars 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Stigs Gästbok

MP3

Följ bloggen

Följ Jag KAN, TÖRS och VILL!!! med Blogkeen
Följ Jag KAN, TÖRS och VILL!!! med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se