Direktlänk till inlägg 12 juli 2011

Varför har USA ett ekonomiskt frikort?

Av Stig Olsson - 12 juli 2011 11:13

Jag fattar inte hur USA ens får finnas med på den ekonomiska världskartan när de har mycket sämre ekonomi än Grekland som man skäller på som bandhundar!?!?


USAs skuld är på 93 000 miljarder!!! Det är seriöst mycket pengar och vore det ett land i Europa hade EU-minstrarna skrikit "konkurs" så att de blivit hesa för länge sen, men när det handlar om USA, ja då får dom stöka till det hur mycket som helst.


Och sen att ha en så sjukt dålig (och dessutom olaglig) president som Obama, ja då kan det bara gå åt ett håll, neråt.


Ändå är nog det sjukaste av allt att politikerna pratar om att låna ÄNNU MER PENGAR i stället för att tvinga den rikaste klicken medborgare att börja betala skatt! Nej då, då tycker man det är bättre att skära ner på en i stort sett icke existerande sjukvård i stället!?!? Det är helt ofattbart för mig... för folket i USA har lidit länge nog nu... smärtgränsen är nådd för länge sen.


Jag fattar ärligt inte hur politiker funkar, eller rättare sagt "ofunkar", för att skriva på norrländska! :)  


Det enda jag kan säga är att jag är glad över att http://www.e24.se är så duktiga på att enkelt förklara hur det står till med ekonomin. Läs här nedan det dom skrivit om USAs eknomiska situation:


Samtalen om USA:s budgetunderskott fortsätter. På bilden: Representanthusets republikanske talman John Boehner och president Barack Obama. Foto: Scanpix. Montage: E24

Samtalen om USA:s budgetunderskott fortsätter. På bilden: Representanthusets republikanske talman John Boehner och president Barack Obama. Foto: Scanpix. Montage: E24


USA kämpar mot klockan


På måndagen återupptas samtalen i Vita huset angående USA:s gigantiska budgetunderskott. Före den 2 augusti måste demokrater och republikaner enas om att höja landets skuldtak - annars hotar offentliga verksamheter att stängas. Men enligt president Obama är det mer bråttom än så.Söndagens budgetsamtal avbröts efter bara 75 minuter. Samtidigt rycker datumet då finansdepartementets pengar tar slut allt närmare.För att USA ska klara av sina betalningar måste landets skuldtak, som för närvarande ligger på motsvarande 93 000 miljarder kronor, höjas senast den 2 augusti. Misslyckas man med detta kan konsekvenserna för landets ekonomi bli katastrofala, menar finansminister Timothy Geithner.I praktiken skulle det innebära att offentliga verksamheter kan tvingas att stänga och för att undvika en sådan situation måste, enligt president Obama, en överenskommelse vara på plats inom 10 dagar.Att USA höjer sitt skuldtak i akutsituationer är inget ovanligt. Enligt SEB:s chefekonom Robert Bergqvist har det skett 78 gånger de senaste 50 åren.


– I min värld måste de komma överens och jag tror att de kommer att leverera. Ett scenario där man börjar stänga ner offentlig verksamhet är för mig helt otänkbart, säger han till E24.Förhandlingarna i Vita huset kretsar också kring landets ekonomi på längre sikt.


Obamas plan är att minska budgetunderskottet med hela 4 000 miljarder dollar, motsvarande 26 000 miljarder kronor, under de närmaste 10-12 åren.Detta ska till största del ske genom nedskärningar men också genom skattehöjningar. Och det är på den senare punkten som republikanerna hittills sagt nej - partiet vill istället se besparingar inom exempelvis sjukvården.


Republikanerna har nu föreslagit ett mindre sparpaket men enligt Bloomberg vill demokraterna att skattehöjningar för USA:s höginkomsttagare inkluderas även i en sådan lösning.Enligt Robert Bergqvist är ett nedbantat sparpaket på 2 000 till 3 000 miljarder dollar ett steg i rätt riktning, även om det är otillräckligt för att få trygghet i USA:s statsfinanser på längre sikt.– Jag är försiktigt optimistisk att man lyckas även om man inte kommer i mål till 100 procent, säger han.Även utanför USA:s gränser är landets stora underskott en het potatis.


IMF:s nya chef Christine Lagarde höjde i helgen ett varningens finger för att en situation där USA:s politiker inte finner någon lösning angående skuldtaket kan leda till otäcka konsekvenser för hela den globala ekonomin, rapporterar Bloomberg.Trots att politikerna inte lyckats nå en överenskommelse på flera månader har omvärlden fortfarande en stor tilltro till att USA ska lösa sina problem.


Tack vare landets ekonomiska tyngd och dollarns reservstatus har USA unika ekonomisk-politiska frihetsgrader. Men det här är något som kräver ständig vård och underhåll, påpekar Robert Bergqvist.– Som man agerar nu tycker jag tyvärr att det verkar finnas en brist på probleminsikt bland politikerna kring vad det här kan få för ekonomiska konsekvenser – både för amerikaner och resten av världen.


http://www.e24.se/makro/varlden/usa-kampar-mot-klockan_2918870.e24#xtor=AD-500-[E24]-[2918870]-[artikelpuff]-[Aftonbladet]-[]-[Ettan]


 
ANNONS
 
drottningenmedstaven

drottningenmedstaven

13 juli 2011 03:12

Sälj Obama som separtner till jätterika kvinnor under ett år. Så löser det sig.

Vad ska man säga om oseriös spekulativ världseknomi? Hehe, tack och lov för ateistiska socialdemokratiska stater i norra hemisfären. Bäst koncept hittills (inkluderat skavsår och många kritiker, ändå bäst hittills).

Jag tippar på mitt förslag ovan. Gör dessutom en dokusåpa av det, dra in på reklamen. USA back in no time!

http://drottningenmedstaven.wordpress.com

Stig Olsson

13 juli 2011 12:12

HAHAHA ja det skulle jag vilja se, Obama som gigolo :D

Däremot är tyvärr även lilla norden också del i den stora och hemska marknads- och kvartalsekonomin som råder över hela världen.

Indragning av reklam vore en ren lisa för själen!!! :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Stig Olsson - 12 april 2015 16:26

I veckan pratade jag med en journalist om min livssituation igen. Jag pratade om att jag sitter i husarrest en dag i veckan, att jag inte längre kan arbeta som skådespelare och att jag dessutom inte längre kan jobba heltid. Jag pratade om att hela mi...

Av Stig Olsson - 12 april 2015 07:23

Att få vänta timme efter timme på sjukvård när man söker på akuten har svensken sensationellt stor förståelse för. Den foglige svensken tror att skälen är läkarbrist eller att personalen ar för mycket att göra. Alla dessa ursäker är bluff. Det handla...

Av Stig Olsson - 11 april 2015 17:18

Ni som följt denna blogg vet att jag på senare år snöat in på klassisk musik. Rejält insnöad. Det är minst 3 timmar klassisk musik i mina öron per dag. Och jag gillar det. Min absoluta favorit är sedan länge Pjotr Tchaikovsky, men jag anser att Serge...

Av Stig Olsson - 11 april 2015 11:46

Arbetslinjen fanns långt före Reinfeldt och Borg! Så här stod det till exempel i en analys ”Ojämlikhet i levnadsvillkor” från RFV år 2003:   Den svenska välfärdsmodellen bygger på den så kallade arbetslinjen. Aktiva åtgärder prioriter...

Av Stig Olsson - 10 april 2015 22:06

VoF angriper ”felaktig” friskvård – Nils Öhman och Albin Grahn på DN Debatt kollade inte upp Larhammars jäviga bolagsengagemang   Industrifrontföreningen VoF är åter på krigsstigen. I de två senaste nästan desperata tillslagen an...

Presentation

Omröstning

Till dig som läser min blogg. Är du man eller kvinna?
 Man
 Kvinna
 Annat

Fråga mig

574 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19
20
21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Juli 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Stigs Gästbok

MP3

Följ bloggen

Följ Jag KAN, TÖRS och VILL!!! med Blogkeen
Följ Jag KAN, TÖRS och VILL!!! med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se