Alla inlägg under november 2012

Av Stig Olsson - 9 november 2012 23:31

...så vad gör jag då? Jo, jag surfar runt på youtube såklart :) För där hittar jag det bästa av det mesta. Allt från allvar till skoj, glädje och annat som jag kände mig behöva ikväll. Därför känns det lite extra kul när jag hittat en kille som gör ruggigt bra korttrick, för det både retar och roar mig mycket och sällan har jag sett ett så bra trick som det här :)

Kolla in, låt er luras också... och bara njut


ANNONS
Av Stig Olsson - 9 november 2012 14:28

Det förvånar mig inte ett dugg längre... detta att människor är som de tre aporna (se bild), för de flesta verkar ju hylla Obama, mannen som införde lagen som säger att det är helt ok att fängsla människor i USA, på livstid, utan några som helst bevis eller ens rättegång!? Denne man blev dessutom omvald!?!?


Just därför vill jag gratulera alla er Obama-anhängare och be er att se den här videon som på ett enkelt sätt visar både vad som har hänt och det som kommer att hända, både i USA och så småningom även här hos oss i lilla Sverige, för vi har lika ruttna kräk till politiker som de har i USA!!!


Frågan är bara om du vågar se sanningen i vitögat eller väljer att fortsätta som de blinda, döva och stumma aporna...


ANNONS
Av Stig Olsson - 9 november 2012 00:00

Det här var fakta som känns minst sagt intressant att läsa om. För om det inte beror på pengarna så finns det kanske några andra orsaker som gör oss så feta (är själv en av dom).


Ett tips kan vara att vi bara är för lata och därför blir feta, eller så kanske det kan läggas en del skuld på staten som också tillåter att vi får i oss så mycket skräp som de godkänt får finnas i allt vi äter och att grönsaker och frukt har så höga priser!? Jag vet inte, men lite rätt tror jag att jag har som vill dela skulden med vår svenska demokratur!


Fetmaepidemin ett jämlikt hot mot folkhälsan


Personer med lägre inkomst- och utbildningsnivå anses ofta stå för de stora ökningarna i övervikt och fetma de senaste decennierna. Nu visar en ny avhandling från Ekonomihögskolan vid Lunds universitet att övervikt ökar väldigt likartat i alla samhällsgrupper och att vi måste titta på andra faktorer än socioekonomisk status för att förstå och lösa en av västvärldens största folkhälsoproblem.
 

Åsa Ljungvall, forskare i nationalekonomi på Ekonomihögskolan i Lund, har studerat ökningen av fetma och övervikt de senaste decennierna i Sverige och USA.


- Mina studier visar att själva ökningen i fetma och övervikt sker på bred front i alla samhällsgrupper. Så även om det finns skillnader mellan olika utbildnings- och inkomstgrupper drabbas människor tämligen lika av ökningarna. Ibland till och med på ett sätt som minskar ojämlikheten mellan grupperna. Fetmaepidemin sker alltså oberoende av socioekonomisk status och är mer jämlik än vi tidigare trott, säger Åsa Ljungvall.


Även om midjemåttet på medelsvensson är mindre än medelamerikanen visar Åsa Ljungvalls jämförande studier på likheter.

- I Sverige ser vi samma tendens som i USA där ökningarna i både fetma, svår fetma och BMI sedan år 1960 är väldigt lika för olika utbildnings- och inkomstgrupper.

- Eftersom vi ser stora ökningar i alla utbildnings- och inkomstgrupper har de kanske inte så mycket att göra med att vi inte vet bättre eller inte har råd. Istället är det något annat som påverkar vårt beteende i högre grad.


Varför har vi då blivit allt större och vad kan göras åt problemet? Åsa Ljungvall menar att vi måste titta på andra saker än socioekonomiska faktorer som utbildning och inkomst för att förstå och lösa ett av västvärldens största folkhälsoproblem. Det är viktigt att ha spridningsbildningen i åtanke när man diskuterar orsaker och möjliga åtgärder.


Parallellt med de stora ökningarna i övervikt har vi upplevt en snabb ekonomisk och teknologisk utveckling, som sannolikt har påverkat vilka val vi gör vad gäller kost och fysisk aktivitet. Förändringar som verkar ha fört med sig svårigheter att behålla en sund livsstil ur ett fetmaperspektiv.


- Hur påverkas vi av faktorer som kvalitet och kvantitet på mat- och dryckesutbudet, stress och osäkerhet, möjligheter till vardagsmotion, marknadsföring och informationsspridning, frågar hon retoriskt. Sådana här faktorer påverkar hur svårt det är för människor att göra ”rätt” val och skapa goda vanor och normer.


För mer information vänligen kontakta:

 

Åsa Ljungvall, fil. Dr. i nationalekonomi på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet. Tel. 046- 222 86 83 eller E-post: Asa.Ljungvall@nek.lu.se

Henrik Killander, pressansvarig på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet. Tel. 046-222 80 73 eller E-post: Henrik.Killander@ehl.lu.se.


http://www.lu.se/article/fetmaepidemin-ett-jamlikt-hot-mot-folkhalsan

Av Stig Olsson - 6 november 2012 23:04

Det här är så viktigt att känna till för både din egna privata ekonomi, men också för hur det ser ut i den stora världsbilden. Vi små människor känner till alldeles för lite om hur det går till när regeringar och stora internationella företag gör när det handlar om just valuta i allmänhet och pengar i synnerhet. Dessutom kan det faktiskt hjälpa din egen ekonomi bara genom att förstå att det är smartare att köpa kontant än på avbetalning eftersom du då "lånar" pengar av bankerna som dom ändå inte har, och det får DU betala ränta på... Hur osmart är inte det???

 

Citat: " Jag ”lånar ut” 1000 kr till dig samtidigt som jag ”lånar” 1000 kr av dig = ingen har lånat något av någon."

Om det hela stannar där är allt ok. Men det går i praktiken till så att de 1000 kr som banken lånar ut till mig genom att pengarna parkerar på mitt konto i banken en kort stund, de tar jag sedan ut och använder. 

Det är alltså bara i utlåningsögonblicket det väger jämt mellan bankens och min utlåning, och det handlar inte om två tusenlappar som vi båda hade från början och lånar ut till varandra. Varken banken eller jag hade någon tusenlapp från början, ändå slutar det med att jag är skyldig banken 1000 kr som banken inte hade innan jag tog lånet.

Men hur kan banken låna ut pengar den inte har, det strider ju mot allt sunt förnuft? Det kan väl inte vara lagligt? Förklaringen heter bankoktroj. En bankoktroj innebär bland annat tillåtelse att låna ut pengar banken inte har, det räcker att banken har några få % säkerhet hos Riksbanken för att göra det hela lagligt (kapitaltäckningskravet). Ca 97 % av våra pengar är skapade på detta sätt, genom utlåning. De resterande pengarna är kontanter, d v s riktiga mynt och sedlar skapade av Riksbanken.

Men som alla med elementära kunskaper i bokföring vet så måste debet och kredit balanseras. När banken betalar ut lånet måste det balanseras av en motsvarande inlåning. Banken löser det genom att sätta in lånepengarna på mitt konto, och har därmed fått en inlåning i bokföringen som balanserar utlåningen. Dessa pengar kan jag ta ut och använda som riktiga pengar, trots att det bara var siffror som banken skapade i datorn. 

Banken har alltså hittat på pengar som ökar penningmängden i samhället, dessa pengar ska jag betala ränta på till banken. Men banken skapade bara en summa som räcker till amorteringen, var kommer då pengarna till räntan ifrån?

Eftersom amortering + ränta på de 97 % av våra pengar som är skapade på detta sätt är en större summa än den summa bankerna skapat genom utlåning måste det ständigt skapas (lånas ut) mer och mer pengar. Det är det som gör att vi är tvingade till ständig "tillväxt" så länge detta system att skapa pengar finns kvar. Det går alltså inte att stoppa utplundringen av vår planet om vi vill ha kvar detta penningsystem.

Om vi tar ifrån bankerna rätten att ge ut pengar som lån mot ränta och istället ger Riksbanken/staten ensamrätt att ge ut svenska kronor så löser vi en lång rad problem med både penningekonomin och realekonomin.

Så varför gör politikerna inte det då? Därför att med pengarna följer makt och i dagens värld är bankerna rikare och mäktigare än de demokratiskt valda politikerna. För att politikerna ska kunna få makt över bankerna måste vi alla skaffa kunskap om hur det förhåller sig och ställa krav på förändring. Om tillräckligt många ställer krav kan folket bli en maktfaktor som väger tyngre än pengarnas makt.

http://parasitstopp.wordpress.com/2012/11/05/jag-lanar-ut-1000-kronor-till-dig-samtidigt-som-jag-lanar-1000-av-dig-ingen-har-lanat-nagot-av-nagon/

Av Stig Olsson - 6 november 2012 14:37

Den här unge mannen från Norge är bland det bästa jag nånsin sett!!! De saker han gör är rakt igenom helt sjukt bra gjort och jag kan bara beundra alla de trick han gör... reservationslöst... Nu får Joe Labero passa sig :)


Kolla bara in detta trick... Det har fått en ny dimension helt enkelt...


Av Stig Olsson - 6 november 2012 12:10

Ja nu börjar sossarnas bostadspolitik slå igenom ordentligt, med god hjälp och mycket stöd av alliansen. För det är länge sen sossar och moderater tillsammans gjorde upp om att minska kraftigt för att till sist helt sluta bygga hyreslägenheter. I beslutet bestämdes också att staten skulle övervaka så att det i de tre storstäderna och universitetsstäderna inte byggdes mer än i stort sett bostadsrätter. Vinsten med detta skulle vara att på konstgjord  väg kunna behålla bostadsbubblan med höga priser så att de kapitalstarka fick några goda år till... Sen, när stat och banker lurat folket att ändå köpa dessa svindyra lägenheter... och de rika sålt av sina bestånd... ja DÅ kommer man att börja bygga hyresfastigheter igen, för då ligger de stora förtjänsterna där!


Tyvärr är det så här det ser ut i verklighetens Sverige. De unga vuxna som studerar och gör allt för att skaffa sig en bra utbildning (som staten säger att de vill se ännu mer av) är samtidigt den grupp som får det allra besvärligast eftersom det inte finns bra och billiga bostäder på de orter deras utbildningar är!?


Jag ser den här bilden och frågeställningen framför mig: HUR är det möjligt att vi idag får se fastigheter byggas upp snabbare, billigare, bättre än för t ex 50 år sen... MEN ändå är hyran högre, kvalitén mycket sämre och det är nästan omöjligt att få byggfelen åtgärdade!?!?Så här ser ett av mina förslag till lösning av bostadsproblemet ut: BYGG BORT BOSTADSKÖERNA! Låt stat och kommun äga hyresfastigheterna, återgå till att ha fastighetsskötaren boende gratis i det område han/hon servar, kontinuerligt underhåll av fastigheterna gör att det krävs mycket mindre hyreshöjningar, bygg flest ettor och tvåor på t ex 25, resp 50 kvm och håll kvm-priset på dessa lägre än på treor och större.


Faktum är att det går visst att bygga mycket billigare, men det tar bara lite längre tid, men visst skulle vi alla kunna vänta några månader till på vår bostad, bara vi visste att det inte var ett fuskbygge? Samtidigt så går det också att göra så att alla lägenheter byggs efter gällande byggnorm som säger att det ska gå att ta sig in i alla lägenheter med en rullstol!!!


Svårare är det inte, men då gynnas förstås inte kapitalisterna, men det är heller inte meningen om jag fick bestämma, för de rika kan alltid sko sig på annat, men lämna de unga ifred, för kom ihåg att det ändå blir de som en dag står där framför de rika svinen och kommer då att säga "Varför ska jag ta hand om gamla dig, när du inte vill hjälpa unga mig"???


Jag önskar att jag fick bestämma över behandlingen av de gamla så att när de rika en dag behöver vård så ska de tvingas betala ut hela sin förmögenhet för sitt äldreboende, för det får t ex mina fattiga föräldrar göra... och rättvisa vill vi ju ha i Sverige eller  hur?

Presentation

Omröstning

Till dig som läser min blogg. Är du man eller kvinna?
 Man
 Kvinna
 Annat

Fråga mig

574 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6
7
8 9 10 11
12 13
14
15
16
17 18
19 20
21
22 23 24 25
26 27 28 29 30
<<< November 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Stigs Gästbok

MP3

Följ bloggen

Följ Jag KAN, TÖRS och VILL!!! med Blogkeen
Följ Jag KAN, TÖRS och VILL!!! med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se