Direktlänk till inlägg 21 februari 2013

Anmäl inte våldtäktsmän ! ! !

Av Stig Olsson - 21 februari 2013 23:03

Tycker du det låter konstigt? Jo det är det förvisso, men jag vill belysa en viktig del när det gäller just våldtäkter. Var snäll läs de här tre korta meningarna  som jag klippt ur en tidningsartikel.


"En man försökte dra in en 12-årig flicka i en bil vid Parkbadet. Tre timmar senare var en 17-årig flicka nära att bli våldtagen vid Årsundavägen.
– Vi misstänker att det kan vara samma gärningsman, säger polisen Börje Hjelm."


"En 19-årig man har anmält att en flicka var nära att kidnappas vid Parkbadet i söndags vid 18-tiden."


"Gärningsmannen beskriver han som cirka 30 år, mörkhyad, kraftig och cirka 1, 80 lång. Han ska ha haft på sig blå jacka och svarta byxor.  Han ska ha försvunnit i en röd Volvo av äldre modell."


Ser du nåt konstigt i texten? Nä, inte jag heller... Jag har bara klippt in det jag anser vara det viktigaste i artikeln... Nämligen att någon stoppat en man från att begå ett fruktansvärt brott, en hjälpte offret och sen har denne lämnat en beskrivning på pedofilkräket... Allt är en helt normal artikel...


Men, det finns en kategori människor som inte alls gillar denna artikel... Det är PK-fascisterna som kallar sig journalister! Japp... De är upprörda för att man i artikeln nämner att förövaren är MÖRKHYAD!?!?

Sånt får man inte säga i Sverige... låt den lilla flickan hellre bli våldtagen än att ge en beskrivning på den som försökt begå ett så svårt och allvarligt brott!?!?!  


Jag fattar inte, och det gör inte heller alla inom rättsväsendet som vill klara ut såna här brott... Det är altså helt sjukt ofattbart!!!


Därför gläds jag åt att tidningar som dels Gd och Friatider vågar säga sanningen och att de anser det vara viktigt att försöka fånga galningen som ligger bakom denna illgärning... HEDER ÅT SÅNT!!!


Läs här en artikel som vågar ta upp det som är obekvämt och till sist från mig...


JAG HOPPAS ALLA DELAR ARTIKELN SÅ POLISEN I SANDVIKEN FÅR FAST GALNINGEN!!!


 


Självcensuren tar sig ofta rent absurda former. Som i det här exemplet från 2008, där

Expressen "vitpixlat" en bild på en grovt kriminell fotbollsspelare.

Svenska journalister är – annorlunda 

Ibland kan det faktiskt vara viktigare att undanhålla obekväma signalement än att hjälpa polisen få fast en barnvåldtäktsman. Oscar Lind skriver om svåra publicistiska beslut på de svenska nyhetsredaktionerna.

 

Objektivt sett är det förstås en riksnyhet. Liknande fall slås alltid upp som huvudnyhet i tabloiderna i våra grannländer och internationellt. Det uppfyller med råge alla krav på ”nyhetsvärde”, både vad gäller den krassa sensationsjakten på klick och det lite mer idealistiska allmänintresset som ligger i att fånga en våldsman innan någon flicka blir våldtagen eller mördad.

Trots det braskar i skrivande stund – gott och väl ett dygn efter lokaltidningens och Fria Tiders publicering – inga rubriker om jakten på den knivbeväpnade man som i Sandviken försökt kidnappa och våldta flickor så unga som 12 år och som huggit mot den unge man som ingrep och räddade ett av de tilltänkta offren.


Fria Tider har skrivit ut polisens mycket distinkta beskrivning av mannen de efterlyser, liksom lokalsidan gd.se. Det är en kraftigt byggd karl i 30-årsåldern, mörkhyad och med skägg. Han kör en gammal röd Volvo. Med ett så särpräglat signalement bör han rimligen kunna gripas snabbt, om bara allmänheten informeras. Hur många kraftigt byggda män med mörk hy och skägg finns det i Sandviken med omnejd? Några stycken säkert, men hur många av dessa kör en gammal röd Volvo? Inte fler än att någon vet vem det är, och under tiden så bör alla föräldrar varnas att hålla sina barn hemma.


Det blir liksom inte tydligare än så här. I ena vågskålen ligger skyddet av flickors säkerhet från denne knivbeväpnade kidnappare/våldtäktsman. I den andra skålen väger risken att publiceringen av det mycket goda signalementet skulle få Jimmies gråfärgade stapel att ticka upp någon tiondel i nästa Yougov-mätning.


Å ena sidan kan en oskyldig mörkhyad man med kraftig kroppsbyggnad och skägg känna sig orättvist uttittad på lokalbussen. Å den andra kan en flicka få uppleva sina sista timmar i en gammal Volvos bagageutrymme. En svår avvägning, alltså – på svenska redaktioner.


Detta är det ”publicistiska” dilemmat: Att skriva om en mörkhyad, skäggig knivdåre som ger sig på en blond 12-årig tjej, kanske intervjua den 19-årige hjälte (en invandrarkille, väl att märka) som med risk för eget liv ingrep och fick motta knivhugg och knytnävsslag, inleda ett mediadrev i ordets ursprungliga mening för att fånga vettvillingen.

Fördelarna är förstås att detta berör läsarna mer än ”Ullared-systrarnasom åkte 120 mil – för diskborstar”, att en kort resa till Sandviken skulle generera fler klick än de flesta utlandsuppdrag, med en hel serie kostnadseffektiva reportage under flera dagar som bonus. Plus att klappjakten på mannen antagligen skulle resultera i ett gripande och säkrare vardag för kvinnor och barn. Ekstrabladet i Danmark eller VG i Norge hade inte tvekat ett ögonblick, den saken är säker.


Nackdelen? Tja, nu befinner vi ju oss i Sverige, där alldeles unika regler gäller. Här efterlyser vi jackorna, inte brottslingarna. Twittervänstern hade blivit galen om något så irrelevant som utseende blandats in i jakten på en våldsbrottsling och eftersom det är denna grupp som också befolkar nyhetsdeskarna så hade kanske vild sittstrejk utbrutit.


Nej, då är det bättre att avvakta och hoppas det löser sig. Skulle någon stackars flicka råka drabbas går det ju alltid att anordna en manifestation i efterhand. Mot rasismen.


Men tar inte FT upp detta bara för att gärningsmannen är just mörkhyad, frågar sig då PK-journalisten/twittraren reflexmässigt. Bryr ni er verkligen om offren, är det inte bara för att driva er skumma agenda som ni lyfter detta? Skulle ni yla så högt om det var en blond man som söktes?


Den invändningen visar bara hur ingrodd deras egen cyniska nyhetsfiltrering blivit. De ska givetvis inte låta sig styras av vad jag tycker, Björn Söder tycker eller den avgående påven tycker. De har ett jobb att sköta, och om de vill låtsas att det jobbet är att informera allmänheten om det som är relevant och viktigt i samhället så slås detta upp stort, tills mannen är gripen. Damage control kan de ägna er åt efteråt.


Då kan Oisín Cantwell räkna ut att så gott som alla 12-åriga tjejer sluppit att nästan kidnappas av knivbeväpnade, mörkhyade män, vad nätrasisterna än påstår.


Om deras jobb däremot är att hålla fårskocken lugn med tillrättalagd nyhetsbevakning, om enstaka svenska liv och öden är ägg som måste knäckas i tysthet för att mångkulturomeletten ska tillagas i lugn och ro – så kan de åtminstone erkänna det för sig själva.


De är politiska fotsoldater som har ett propagandabeting att utföra innan de stämplar ut från korvstoppningsfabriken. Samma rutiner och värdering gäller inte för dem som för kollegorna i Oslo, Köpenhamn, Berlin eller London.


Förhoppningsvis har mannen ändå gripits när ni läser detta, förhoppningsvis läser tillräckligt många lokaltidningens sajt, FT, Flashback eller Avpixlat så att snacket går i Sandviken. ”Mörkhyad-skägg-röd-Volvo – honom har jag sett!”. Så att jag slipper återkomma till en annan artikel som låg uppe under gårdagen på aftonbladet.se, förutom den där dråpliga om Ullared-systrarna. Den mer allvarsamma, om Engla.


OSCAR LIND

Läs också:

Överföll gravid i Köpenhamn – greps i Malmö
Fyra rånare slog ner höggravida Joana Dervishi bakifrån och sparkade sedan henne i huvudet och i magen. Två rånare kunde gripas efter att ordningsvakter sett efterlysningsbilder i Fria Tider. Ingen annan svensk media publicerade bilderna.


http://www.friatider.se/svenska-journalister-ar-annorlunda 

 
ANNONS
 
Ingen bild

Eric

1 mars 2013 19:03

Nu ska du inte helt tappa fattningen...
Tänk på att majoriteten av alla 12-åriga flickor i Sandviken INTE har blivit vare sig antastade eller våldtagna och denne gärningsman är bara en enda unik individ, majoriteten av alla mörkhyade går varje dag till jobbet i god ordning (eller så studerar de flitigt på SFI).
Så nu ska vi inte visa alla våra rasistiska fördomar utan vara fördomsfria och toleranta....
Har jag varit tillräckligt PK nu?

Stig Olsson

3 mars 2013 21:39

Du har helt rätt Eric... och ja, du har varit tillräckligt PK nu :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Stig Olsson - 12 april 2015 16:26

I veckan pratade jag med en journalist om min livssituation igen. Jag pratade om att jag sitter i husarrest en dag i veckan, att jag inte längre kan arbeta som skådespelare och att jag dessutom inte längre kan jobba heltid. Jag pratade om att hela mi...

Av Stig Olsson - 12 april 2015 07:23

Att få vänta timme efter timme på sjukvård när man söker på akuten har svensken sensationellt stor förståelse för. Den foglige svensken tror att skälen är läkarbrist eller att personalen ar för mycket att göra. Alla dessa ursäker är bluff. Det handla...

Av Stig Olsson - 11 april 2015 17:18

Ni som följt denna blogg vet att jag på senare år snöat in på klassisk musik. Rejält insnöad. Det är minst 3 timmar klassisk musik i mina öron per dag. Och jag gillar det. Min absoluta favorit är sedan länge Pjotr Tchaikovsky, men jag anser att Serge...

Av Stig Olsson - 11 april 2015 11:46

Arbetslinjen fanns långt före Reinfeldt och Borg! Så här stod det till exempel i en analys ”Ojämlikhet i levnadsvillkor” från RFV år 2003:   Den svenska välfärdsmodellen bygger på den så kallade arbetslinjen. Aktiva åtgärder prioriter...

Av Stig Olsson - 10 april 2015 22:06

VoF angriper ”felaktig” friskvård – Nils Öhman och Albin Grahn på DN Debatt kollade inte upp Larhammars jäviga bolagsengagemang   Industrifrontföreningen VoF är åter på krigsstigen. I de två senaste nästan desperata tillslagen an...

Presentation

Omröstning

Till dig som läser min blogg. Är du man eller kvinna?
 Man
 Kvinna
 Annat

Fråga mig

574 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2 3
4 5 6 7 8 9
10
11
12
13 14 15
16
17
18 19 20 21 22
23
24
25 26 27 28
<<< Februari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Stigs Gästbok

MP3

Följ bloggen

Följ Jag KAN, TÖRS och VILL!!! med Blogkeen
Följ Jag KAN, TÖRS och VILL!!! med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se