Direktlänk till inlägg 20 maj 2014

Ukraina – det riktigt vänder sig i min mage

Av Stig Olsson - 20 maj 2014 18:27

Minns ni nyhetsrapporteringen om att ett antal pro-ryska extremister ockuperat en lokal Odessa som fattade eld varvid några av aktivisterna omkom i lågorna för ett par veckor sedan? Efter några timmar hette det att två supportergrupper konfronterats i samband med en match (vilken idrottsgren det rörde sig om framgick inte av korrespondentens rapport), vilket tagit en olycklig händelseutveckling.


Tack vare andra nyhetskällor än mainstream media har vi nu i efterhand börjat få en bättre bild av vad som verkligen hände.


Först av allt skall vi syna begreppet ”pro-ryska”. Begreppet har använts flitigt i nyhetsrapporteringen, och skapar en association av att det är ett gäng politiska aktivister/våldsverkare som stöds av den ryska Putin-regimen, och att det i vissa fall till och med är frågan om att tillresta ryska medborgare/militärer utger sig för att vara ukrainska separatister. Dessa påståenden har visat sig vara klent bestyrkta.


I själva verket används begreppet ”pro-rysk” om samtliga grupper som opponerar sig mot den genomförda statskuppen i Kiev. Det är alltså inte enbart – som mainstream media påstår – ryskspråkiga ukrainare som protesterar, utan också etniska ukrainare. Också de som demonstrerade i Kiev är missnöjda med den av EU och USA utsedda premiärministern Arseniy Petrovych Yatsenyuk.


Kritiken mot den nya regimen förstärks rent allmänt därför att Kiev använder högerextremister som väpnad milis i provinserna sedan soldaterna i den ukrainska armén hotat med myteri och vägrar tjäna statskuppregeringen. (Det finns också tecken på att amerikanska ”vaktbolag” är närvarande och hjälper till där armén tvekar)


Det är just detta som skedde i Odessa. Helt korrekt var det en fotbollsmatch i Odessa, vilken fungerade som lockbete för att mobilisera så många ultra-nationalister som möjligt. Myndigheterna var medvetna om den risk detta medförde; så medvetna att man skickade dit egna agenter iförda S:t Georgs-band (rysk symbol) för att hetsa upp ultra-nationalisterna (se RT:s reportage i filmklippet här nere). Samtidigt pågick det en manifestation (med uppsatta tält) mot den nya regimen med deltagare som inte hade någon koppling alls till fotbollsmatchen.Agenterna retirerade och de ultra-nationalistiska supportrarna styrde sina steg till manifestationen. De ukrainska demonstranterna var i numerärt underläge retirerade in i den nämnda fackföreningsbyggnaden som strax därpå utsattes för ett bombardemang av Molotov-cocktail som satte byggnaden i eld. Polisen stod och avvaktade och ambulanserna samt räddningstjänsten förvägrades åka fram för att hjälpa de skadade demonstranterna. Det finns till och med uppgifter om att de ”pro-ryska” demonstranterna besköts med eldhandvapen när de försökte ta sig ut ur den brinnande byggnaden. Enligt medierna (bl.a. CNN) var det de instängda demonstranterna som var beväpnade Om den uppgiften skulle ha stämt, borde de då inte ha skjutit ner de ultra-nationalister som kastade Molotov-cocktails?!!


Här är ett reportage där den säkerhetspolitiskt sakkunnige Daniel McAdams ger sin syn på saken:Och här har vi våldets arkitekt och mäklare… Victoria Nuland från det amerikanska utrikesdepartementet. Mästarinna på att stapla många vackra ord om frihet och demokrati och ekonomisk tillväxt i det land som skall betala räntor på evighetslån från IMF. Trots detta jäser kritiken bland ukrainarna mot den genom statskupp inrättade Kiev-regimen som godkänt att man skall låna mångmiljardbelopp av Federal Reserve-kontrollerade Federal Reserve Systems i USA.När statskuppen inleddes hotade Obama-Kerry-Nuland den sittande ukrainske presidenten med militära sanktioner om denne krökte ett enda hår på demonstranterna i Kiev. Nu när han är borta insisterar samma trio att den nya pro-amerikanska regimen måste ta itu med ”separatister” och behandla dem som terrorister.


Jag mår illa. Victoria Nuland är värre än vinterkräksjuka. Och jag vill fortfarande ha klarhet i hur pass insyltad utrikesminister Carl Bildt varit i USA:s affärer i Ukraina. Var är KU-anmälningarna när man så väl behöver dem?


http://peterharold.wordpress.com/2014/05/18

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Stig Olsson - 12 april 2015 16:26

I veckan pratade jag med en journalist om min livssituation igen. Jag pratade om att jag sitter i husarrest en dag i veckan, att jag inte längre kan arbeta som skådespelare och att jag dessutom inte längre kan jobba heltid. Jag pratade om att hela mi...

Av Stig Olsson - 12 april 2015 07:23

Att få vänta timme efter timme på sjukvård när man söker på akuten har svensken sensationellt stor förståelse för. Den foglige svensken tror att skälen är läkarbrist eller att personalen ar för mycket att göra. Alla dessa ursäker är bluff. Det handla...

Av Stig Olsson - 11 april 2015 17:18

Ni som följt denna blogg vet att jag på senare år snöat in på klassisk musik. Rejält insnöad. Det är minst 3 timmar klassisk musik i mina öron per dag. Och jag gillar det. Min absoluta favorit är sedan länge Pjotr Tchaikovsky, men jag anser att Serge...

Av Stig Olsson - 11 april 2015 11:46

Arbetslinjen fanns långt före Reinfeldt och Borg! Så här stod det till exempel i en analys ”Ojämlikhet i levnadsvillkor” från RFV år 2003:   Den svenska välfärdsmodellen bygger på den så kallade arbetslinjen. Aktiva åtgärder prioriter...

Av Stig Olsson - 10 april 2015 22:06

VoF angriper ”felaktig” friskvård – Nils Öhman och Albin Grahn på DN Debatt kollade inte upp Larhammars jäviga bolagsengagemang   Industrifrontföreningen VoF är åter på krigsstigen. I de två senaste nästan desperata tillslagen an...

Presentation

Omröstning

Till dig som läser min blogg. Är du man eller kvinna?
 Man
 Kvinna
 Annat

Fråga mig

574 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5
6 7 8 9 10 11
12 13
14
15
16 17
18
19
20 21 22 23
24
25
26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Stigs Gästbok

MP3

Följ bloggen

Följ Jag KAN, TÖRS och VILL!!! med Blogkeen
Följ Jag KAN, TÖRS och VILL!!! med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se