Direktlänk till inlägg 20 juni 2014

En förutsättning för ett rikt socialt liv

Av Stig Olsson - 20 juni 2014 08:17

När skall myndighetsverige inse att personlig assistans inte handlar om vård utam att det handlar om den assistansbehövandes sociala sittuation för att kunna leva ett aktivt socialt liv i full samhällsgemenskap.


Man kan inte som myndighetsverige dela in funktionshindrade som är i behov av personlig assistans i olika sjukdomsgrupper för att kunna få rätt till ett rikt socialt liv det har inget med vilken sjukdomsdiagnos man har om man skall ha rätt till ett fungerande socialt liv. 


Det hela handlar om att man har behov av praktisk hjälp för vissa moment som man inte klarar själv på grund av sitt funktionshinder. 


Man kan alltså inte säga att du inte har behov av personlig assistans om du själv kan föra maten till munnen men inte klarar att få fram maten så att man kan stoppa in den i munnen. 


Eller man kan inte säga att du har inte behov av personlig assistans om du kan torka dig i baken men i nte ta dig själv till toaletten för att uträtta dina behov och man kan inte säga att det bara får ta en viss tid för toalettbesöken heller som man nu gör.


Det är likadant med olika behov för att förflytta sig självständigt har man behov av praktisk hjälp för att komma till toaletten eller matbordet så måste man också inse att hjälp vid alla andra förflyttningar föreligger och måste alltså ta hänsyn till detta och inte som nu bortse från detta behov och bara ta hänsyn till det lite grand på en höft.


Har man behov av praktisk hjälp på grund av sitt funktionshinder så har man inte bara behov av hjälpen i sin egen bostad utan det gäller oavsett vart man än är och det kan vara som så att i bostaden klarar du av vissa moment men så fort du lämna din bostad så måste du kanske ha hjälp för det momentet du klarar av i bostaden. 


Det kan vara så enkelt som att i bostaden så har du högre toalettstol eller självspolande toalettstol men det finns inte när du lämnar bostaden och då måste du ha hjälp av en annan person för exakt samma behov. 


Man kan inte heller dela in livet i olika former av grundläggande behov heller för det kan skilja sig från tillfälle till tillfälle. 


Man måste alltså från myndighetsverige ha en mycket vidare syn på hur livet ter sig i olika sittuationer och man måste sluta upp att stirra sig blind på olika sjukdomsdiagnoser för sjukdomsdiagnosen är en sak och det sociala livet är en helt annan sak och det är för att kunna leva ett aktivt socialt liv man har behov av personlig asssistans och inte på grund av någon sjukdomsdiagnos.


Detta är skrivet av Sven Aivert

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Stig Olsson - 12 april 2015 16:26

I veckan pratade jag med en journalist om min livssituation igen. Jag pratade om att jag sitter i husarrest en dag i veckan, att jag inte längre kan arbeta som skådespelare och att jag dessutom inte längre kan jobba heltid. Jag pratade om att hela mi...

Av Stig Olsson - 12 april 2015 07:23

Att få vänta timme efter timme på sjukvård när man söker på akuten har svensken sensationellt stor förståelse för. Den foglige svensken tror att skälen är läkarbrist eller att personalen ar för mycket att göra. Alla dessa ursäker är bluff. Det handla...

Av Stig Olsson - 11 april 2015 17:18

Ni som följt denna blogg vet att jag på senare år snöat in på klassisk musik. Rejält insnöad. Det är minst 3 timmar klassisk musik i mina öron per dag. Och jag gillar det. Min absoluta favorit är sedan länge Pjotr Tchaikovsky, men jag anser att Serge...

Av Stig Olsson - 11 april 2015 11:46

Arbetslinjen fanns långt före Reinfeldt och Borg! Så här stod det till exempel i en analys ”Ojämlikhet i levnadsvillkor” från RFV år 2003:   Den svenska välfärdsmodellen bygger på den så kallade arbetslinjen. Aktiva åtgärder prioriter...

Av Stig Olsson - 10 april 2015 22:06

VoF angriper ”felaktig” friskvård – Nils Öhman och Albin Grahn på DN Debatt kollade inte upp Larhammars jäviga bolagsengagemang   Industrifrontföreningen VoF är åter på krigsstigen. I de två senaste nästan desperata tillslagen an...

Presentation

Omröstning

Till dig som läser min blogg. Är du man eller kvinna?
 Man
 Kvinna
 Annat

Fråga mig

574 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13
14
15
16 17
18
19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< Juni 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Stigs Gästbok

MP3

Följ bloggen

Följ Jag KAN, TÖRS och VILL!!! med Blogkeen
Följ Jag KAN, TÖRS och VILL!!! med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se