Direktlänk till inlägg 15 april 2014

Röda Korset rövknullar sin egen volontär

Av Stig Olsson - 15 april 2014 17:00

Jag tycker att de som sitter i toppen på RK borde begå självmord efter att på ett så utstuderat fegt och elakt sätt hängt ut sin egen volontär bara för att en illvillig invandrare provocerar henne till att säga en sak som verkar förfara hela landets PK-maffia... hon säger sanningen... Och för det måste hon hängas, för annars kanske resten av folket, vi, att inse hur bedragna vi i verkligheten är av våra sinnesförsvagade politiker!!!


Läs här nedan vad PETER HAROLD skriver om saken, och det svar på hans frågor som nu RK har besvarat:


Röda korset svarar Peter Harold – volontären fick inget stöd av sin organisation.


Röda Korsets Infoservice har svarat på mitt öppna brev som du kan läsa här. Jag frågade bl.a om på vilken grund man bedömt att organisationens volontär på Kupan-butiken i Falun inte följde Röda korsets grundprincip när hon sa att det är bättre att ge hjälp i flyktingars hemländer/hemregioner istället för att föra dem till Sverige; jag noterade också att det för medlemmarna måste vara av stort intresse att få veta vad de kan resonera om när de ställs inför provokativa frågor; liksom jag frågade vad Röda korset gjort för sin volontär som hängdes ut som rasist i medierna.


Detta var det svar jag fick från Röda korset idag:

Hej Peter!
Vi har sju grundprinciper som alla rödakorsare ska stå bakom. Det gäller i hela världen. Humanitet ska främja respekten för människovärdet. Det ska främja ömesidig förståelse mellan människor. Här är vårt bemötande och öppenhet viktig. Opartiskhet ska göra att vi inte åtskiljer människor pga politik, religion, etnicitet eller andra tillhörigheter. Vi ska utgå från att agera på behov och inte vem det är. Att göra skillnad på våra unga och er till en person som befinner sig på mötesplatsen är inte Röda Korsets värdegrund om opartiskhet. Personen inkluderades inte i de människor som Röda Korset ska möta lokalt. Det är inte självklart att vi ska möta precis alla behov, men vi ska bemöta människor som kommer lika. Vi utgår från de människor som finns i lokalsamhället ! oavsett bakgrund.

 

Vi jobbar efter en enhetsprincip. Vi finns i hela landet och har lokal närvaro och möter behoven där. Vi ska alltså agera på behov lokalt som krets. Men vi har också en universalitetsprincip inom rödakorsrörelsen som säger att vi ska hjälpa våra systerföreningars arbete runt om i världen. Det här ger vår styrka att vi finns på plats lokalt runt om i hela världen för att möta behov där.

 

Människor som vi möter under vårt arbete är inte en del i en biståndspolitisk eller 

utvecklingsteoretisk diskussion. De är medmänniskor som vi ska bemöta utifrån vår grundprinciper. Det finns ingen motsättning att möta utsatthet både i Sverige och i andra länder.

 

Med Vänliga Hälsningar,
Fredrik Gladh
Röda Korsets Infoservice

Det här svaret är varken bättre eller sämre än vad jag förväntat mig. Det var en hel del ovidkommande marknadsföring, men jag ger så glatt dem lite reklamutrymme på bloggen…


Dock ger Röda korset här klart besked om att man anser att deras volontär gjort fel i sitt bemötande gentemot Daban Ibrahim, och låter henne ensam bära skulden för den inträffade krisen. Hon har nämligen ”gjort skillnad på våra unga och er till en person som befinner sig på mötesplatsen är inte Röda Korsets värdegrund om opartiskhet.” Det finns dock ingen reflektion kring huruvida kvinnan provocerats till att ta ställning, vilket man får intryck av vad när man lyssnar på ljudbandet.


Jag kan inte anse att det är relevant att påstå att den kvinnliga volontären gjort avsteg från Röda korsets grundprincip om opartiskhet genom att säga att Sveriges regering tar emot fler ungdomar än man kan ta hand om på Daban Ibrahims fråga, och nämner den höga arbetslösheten som råder. Volontären säger att alla människor skall hjälpas, och beklagar att invandrare inte får tillräckligt stöd [se utskrift], men att ingen är gagnas av att man ökar ungdomsarbetslösheten i Sverige. Volontären nämner att en hel generation unga svenskar ”gått förlorad” eftersom de inte får vare sig bostäder eller jobb. Principen om opartiskhet hade kunnat åberopas ifall volontären sagt att man inte skall hjälpa utlänningar eller invandrare - men det säger hon ju inte i den inspelade delen av samtalet, och sannolikt inte innan heller.


Tyvärr får vi inte riktigt veta vad Daban Ibrahim var ute efter när han sökte upp Röda korset, vilket är en viktig upplysning eftersom vi ju skall ta ställning till ifall volontären haft ett skäl till att inte agera på Daban Ibrahims behov. Sannolikt har volontären svarat besökaren varför han inte kan få det han önskar, varpå han pressat henne till den inspelade konfrontationen. De flesta anständiga människor skulle nog betrakta hans tilltag som ruttet.


Enligt uppgifter i pressen sökte Daban Ibrahim upp Röda korset för att ”få hjälp åt sin familj”, men jag har inte någon information om vilken hjälp som han efterfrågade. Röda korsets Fredrik Gladh (se ovan) skriver att volontären ”exkluderade personen”, samtidigt som Gladh medger att ”det inte är självklart att organisationen skall möta precis alla behov”. Därmed reduceras hennes brott till en fråga om bemötande. Och eftersom varken vi eller sannolikt inte ens Röda korset själva kunnat ta ställning till hela samtalet så finns det skäl att frukta att Daban Ibrahim provocerade fram den kvinnliga volontärens kärva ton genom att låtsas vara en reporter från Uppdrag granskning.

 

Det är därför uppenbart att Röda korset hade kunnat hantera den här krisen på ett för volontären mänskligare sätt. Jag noterar att den viktigaste frågan i mitt öppna brev till Röda korset inte besvarats: Vilket personligt stöd har man gett volontären som hängts ut i medier som främlingsfientlig, rasist och ”exkluderande” bara för att hon gett uttryck för något som hon anser är logiskt? Att jag inte fick svar på den frågan beror troligtvis på att hon inte fick någon hjälp, vilket jag sätter upp i rubriken på detta blogginlägg som en sanning.

 

Det finns också all anledning att klandra gammelpressen som gick ut och anklagade den 70-åriga kvinnliga Röda kors-volontären för att vara rasistisk.


Däri ligger den absolut största skandalen i den här historien. Sedan är det bara att önska att karma hinner ifall Daban Ibrahim. Håll tummarna för det, bäste läsare.


Hälsar eder Peter Harold


UPPDATERAT (Generalsekreteraren Ulrika Årehed intervjuas av Nyheter Idag):http://peterharold.wordpress.com/2014/04/14

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Stig Olsson - 12 april 2015 16:26

I veckan pratade jag med en journalist om min livssituation igen. Jag pratade om att jag sitter i husarrest en dag i veckan, att jag inte längre kan arbeta som skådespelare och att jag dessutom inte längre kan jobba heltid. Jag pratade om att hela mi...

Av Stig Olsson - 12 april 2015 07:23

Att få vänta timme efter timme på sjukvård när man söker på akuten har svensken sensationellt stor förståelse för. Den foglige svensken tror att skälen är läkarbrist eller att personalen ar för mycket att göra. Alla dessa ursäker är bluff. Det handla...

Av Stig Olsson - 11 april 2015 17:18

Ni som följt denna blogg vet att jag på senare år snöat in på klassisk musik. Rejält insnöad. Det är minst 3 timmar klassisk musik i mina öron per dag. Och jag gillar det. Min absoluta favorit är sedan länge Pjotr Tchaikovsky, men jag anser att Serge...

Av Stig Olsson - 11 april 2015 11:46

Arbetslinjen fanns långt före Reinfeldt och Borg! Så här stod det till exempel i en analys ”Ojämlikhet i levnadsvillkor” från RFV år 2003:   Den svenska välfärdsmodellen bygger på den så kallade arbetslinjen. Aktiva åtgärder prioriter...

Av Stig Olsson - 10 april 2015 22:06

VoF angriper ”felaktig” friskvård – Nils Öhman och Albin Grahn på DN Debatt kollade inte upp Larhammars jäviga bolagsengagemang   Industrifrontföreningen VoF är åter på krigsstigen. I de två senaste nästan desperata tillslagen an...

Presentation

Omröstning

Till dig som läser min blogg. Är du man eller kvinna?
 Man
 Kvinna
 Annat

Fråga mig

574 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14
15 16 17
18
19
20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< April 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Stigs Gästbok

MP3

Följ bloggen

Följ Jag KAN, TÖRS och VILL!!! med Blogkeen
Följ Jag KAN, TÖRS och VILL!!! med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se